A technical support community for Apple Logic Pro users.

 
User avatar
TimeForMusic
Topic Author
Posts: 220
Joined: Fri Aug 02, 2013 10:57 pm

"Rise and Hit" sample library causes Logic to occasionally crash when loaded into project?

Mon Sep 13, 2021 9:09 pm

Hi All,

I have noticed already that my saved instrument patches for the Rise and Hit library are much larger in size than my other patches—while most saved patches are a few kb, every Rise and Hit patch I save is about 1.4 MB (this is also the case with Metropolis Ark III, but that's a different story).

I imagine there is something about the Kontakt interface for these libraries that is contributing to this.

With Rise and Hit, I will find that if I load a patch while Logic is still playing OR has just recently stopped playing (with some trailing sound still), the Kontakt progress bar will load to its max value before Logic completely freezes and requires me to force quit it.

This is a hinderance as knowing this behavior exists makes me reluctant to load Rise and Hit patches altogether, given the extra time required to get them into a project safely.

In other occasions, sometimes when opening a project that includes Rise and Hit samples, during loading these tracks will show the Kontakt progress bar load to max value and hold there for about three minutes before rolling to the next instrument. This seems to happen when I recently had another project open that included Rise and Hit samples.

Would anyone happen to know how to resolve this?
Logic Pro 10.5.1
Software: OS X 10.14.6
Mac Pro (Late 2013)
Processor: 2.7 GHz 12-Core Intel Xeon ES
Memory: 64 GB 1866 MHz DDR3
Graphics: ATI Radeon HD 5770 1024 MB
 
User avatar
Atlas007
Posts: 10200
Joined: Mon Dec 14, 2009 11:58 pm
Location: Montreal

Re: "Rise and Hit" sample library causes Logic to occasionally crash when loaded into project?

Thu Sep 23, 2021 7:16 pm

Logic is known to misbehave when more than one project is open at once.

Besides, how much free space is there any left on your HD? I mean in terms of % of free space from its total capacity? Speaking of HD, is that an SSD or a mechanical one? Did you relocate the Kontakt to an external drive?
LogicPro 10.7.0, MainStage 3.5.3
MBPro 17", Core2Duo, 8G, OSX 10.12.6
MacPro, Xeon 6Cores, 64GB, OSX 10.15.7
ULN8, MOTU MIDI TP-AV, C4, MCU Pro, KorgNano, Novation SLMkII
AAS, NI, Celemony, Spectrasonics, Korg, Arturia, etc...
PC, iPadPro 5th gen 12.9”(Duet D., V-Control & LogicRemote), AtariST(Notator SL), Several vintage gear
 
User avatar
TimeForMusic
Topic Author
Posts: 220
Joined: Fri Aug 02, 2013 10:57 pm

Re: "Rise and Hit" sample library causes Logic to occasionally crash when loaded into project?

Thu Sep 23, 2021 7:25 pm

Atlas007 wrote:
Besides, how much free space is there any left on your HD? I mean in terms of % of free space from its total capacity? Speaking of HD, is that an SSD or a mechanical one? Did you relocate the Kontakt to an external drive?


Libraries on an internal SSD with about 10% of its total capacity free.

Atlas007 wrote:
Logic is known to misbehave when more than one project is open at once.?


Could you quote which part of my post you're referring to?
Logic Pro 10.5.1
Software: OS X 10.14.6
Mac Pro (Late 2013)
Processor: 2.7 GHz 12-Core Intel Xeon ES
Memory: 64 GB 1866 MHz DDR3
Graphics: ATI Radeon HD 5770 1024 MB
 
User avatar
Atlas007
Posts: 10200
Joined: Mon Dec 14, 2009 11:58 pm
Location: Montreal

Re: "Rise and Hit" sample library causes Logic to occasionally crash when loaded into project?

Fri Sep 24, 2021 1:18 am

TimeForMusic wrote:
Atlas007 wrote:
Besides, how much free space is there any left on your HD? I mean in terms of % of free space from its total capacity? Speaking of HD, is that an SSD or a mechanical one? Did you relocate the Kontakt to an external drive?


Libraries on an internal SSD with about 10% of its total capacity free.
To work properly, your computer HD should have more free space... Regardless of its total capacity, consider having at least 20%. And the smaller the HD capacity, the bigger % you should have. Also, RAM resource use comes into consideration...

TimeForMusic wrote:
Atlas007 wrote:
Logic is known to misbehave when more than one project is open at once.?


Could you quote which part of my post you're referring to?

I probably misinterpreted your last paragraph...
TimeForMusic wrote:
In other occasions, sometimes when opening a project that includes Rise and Hit samples, during loading these tracks will show the Kontakt progress bar load to max value and hold there for about three minutes before rolling to the next instrument. This seems to happen when I recently had another project open that included Rise and Hit samples.
LogicPro 10.7.0, MainStage 3.5.3
MBPro 17", Core2Duo, 8G, OSX 10.12.6
MacPro, Xeon 6Cores, 64GB, OSX 10.15.7
ULN8, MOTU MIDI TP-AV, C4, MCU Pro, KorgNano, Novation SLMkII
AAS, NI, Celemony, Spectrasonics, Korg, Arturia, etc...
PC, iPadPro 5th gen 12.9”(Duet D., V-Control & LogicRemote), AtariST(Notator SL), Several vintage gear